Известие

Collapse
No announcement yet.

Разход на масло - 2 литра за 150 км!!! Маслото "бяга" в дроселовата клапа.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Разход на масло - 2 литра за 150 км!!! Маслото "бяга" в дроселовата клапа.

За 150 изминати километра извънградско, колата ми 156 1.6ТS "хапна" 2 литра масло. При преминаване на по-ниска предавка и след съответното вдигане на обороти, започва здраво пушене отзад. Оказва се, че налива маслото през отдушника за маслените пари и буквално го излива в дроселовата клапа. Направо си беше пълна с масло. Според моите скромни познания, за да се излива това масло през отдушника може да има две причини:

1. Помпата качва масло горе, за да се мажат валовете, но магистралите за отичане на маслото надолу са запушени и то прелива през отдушника.
    2. Износени сегменти, поради което налягането, което се създава в цилиндрите, минава през тях надува в картера, а оттам тръгва нагоре към разпределителните валове, където бута маслото през отдушника.

Моля, дайте съвет. Има ли някой, който да се е сблъсквал със същия проблем
    156 AR67601 BN 1.6TS 16V CF2 BASE
    Bosch Motronic M2.10.4 MPFi

Здравейте колега
    3 причина! Задръстен маслен сепаратор (намира се в капака на клапаните) Използвайте търсачката има доста писано по въпроса също имаше и снимки.
    Have A Nice Day
    o/_______\o
    (Оo=\°/=oO) Alfa Romeo 156 1,8TS '00 ГИ "Фобос"
    []=о===о=[]

Comment

Четох за сепаратора, но възможно ли е заради запушване да ''издуха" 2 литра масло за 150 км. Отчитам и факта, че налива маслото именно през маркуча на отдушника - това не означава ли, че сепараторът НЕ е запушен и през него си минава масло?

Comment

Колега 2л на 150км (ако е вярно) е нещо доста плашещо!
        Имате съмнение за издухани сегменти... просто отворете на работещ двигател щеката на маслото ако от там духа... ами...! Но ме съмнява пак не би горила 2 л на 150км
        А това, че налива масло именно през маркуча на отдушника означава точно, че сепаратора е затлачен и не може да връща утаеното масло от парите към двигателя и го издухва през тръбичката на отдушника към смукателния колектор. Така ми изглежда логично на мен поне!
        Именно такъв беше проблема на един познат с 146 който дори направи основен ремонт на двигателя преди да установи причината.
        Накрая искам да допълня, че ако наистина има толкова масло в смукателния колекторо най-вероятно и дебитомера ви е силно замърсен и имате направилно смесообразуване което още повече утежнява положението.
        И най-важното, идете на добър сервиз гадаенето тук е "нечиста" наука, но така по симптомите за които говорите по-скоро искам да ви успокоя че може би не е толкова лошо положението колкото си мислите!
        Успех
        Have A Nice Day
        o/_______\o
        []=о===о=[]

Comment

Колега, благодаря че с ангажирате с проблема ми! Разходът на масло наистина беше такъв - 2л/150км. Имам тази кола от няколко дни и я следя много внимателно. Това всъщност беше първото и извънградско пътуване: Пловдив - Банско. Тръгнах с масло на макс по щеката. След здравото изпушване при всяко форсиране по пътя, на Юндола спрях за 20-тина минути, за да събере маслото в картера и го проверих - беше под минимума. Едва-едва се спуснах до Разлог съвсем по инерция, че ме хвана шубето. Имам приятел, който е собственик на сервиз там - налях два литра в мотора и един литър прибрах в багажника за всеки случай. Късно снощи се прибрах в Пловдив, но карах много бавно и в ниски обороти, почти на детонация, за да не я товаря. Интересното е че колата бяга добре - 190 км/ч по Пазарджишко шосе, макар и за кратко, защото ме беше страх пак да не издухам маслото. Казаха ми че вървенето не било показателно, защото при износени сегменти маслото влизало и уплътнявало добре, тоест компресия нямало да се губи. Дебитомерът е чист, дори прашинка няма. Де факто маслото се излива на около педя след него и клапата направо го засмуква. Това изрично го проверих. През щеката на маслото не духа.
          Last edited by Pepo; d.m.y г., 15:25.

Comment

При износени сегменти или гумички не може да ви гори толкова масло!
            Щом не духа през картера значи и да има износване, не е толкова голямо.
            Щом сега сте купили колата следователно Ви предстои смяна на ремък и ролки! Съветвам Ви да не отлагате тази манипулация. При тази операция нормалната практика е да Ви свалят капака на клапаните и да ви зацепят разпределителните валове с "пети" (за мен са шаблони) Това е моментът в който трябва много добре да го проверите сепартора в капака и да го почистите или да Ви го почистят в сервиза! Настоявайте за това! А това, че дебитомера Ви "изглежда" чист, не означава, че всички тези маслени пари които се движат по смукателния колектор не са се отложили на много тънък филм по датчика му и не са причина за грешни показания, но относно дебитомера не ми се влиза в подробности.
            Дори и да не съм прав проверката и почистването на сепаратора няма да навреди на двигателя. Относно дебитомера... има изписано много, ползвайте търсачката!
            Дано съм прав защото иначе работата излиза много дебела!
            Have A Nice Day
            o/_______\o
            []=о===о=[]

Comment

Първоначално публикувано от Pepo Покажи съобщение
              Де факто маслото се излива на около педя след него и клапата направо го засмуква. Това изрично го проверих.
              Едно малко уточненийце. Маркуча на отдушника за маслените пари е след дроселовата клапа. Маркуча на педя след дебитомера е "байпас" на дроселовата клапа. Оттам двигателя смуче въздух на празни обороти.
              Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
              ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
              Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"

Comment

Първоначално публикувано от Old Fox Покажи съобщение
                Едно малко уточненийце. Маркуча на отдушника за маслените пари е след дроселовата клапа. Маркуча на педя след дебитомера е "байпас" на дроселовата клапа. Оттам двигателя смуче въздух на празни обороти.
                Не! От капака на клапаните излиза пластмасов щуцер, който се разклонява на на две - единият маркуч влиза непосредствено преди дроселовата клапа, а другият другият след нея. И двата маркуча излизат от капака, значи маслени пари, а не въздух. Малко след дебитомера има датчик за въздуха, но той е на кабел, а не е с маркуч.

Comment

Не! От капака на клапаните излиза пластмасов щуцер, който се разклонява на на две - единият маркуч влиза непосредствено преди дроселовата клапа, а другият другият след нея.
                  Баш така. Тоя след клапата е за маслените пари, а тоя след дебитимера дърпа въздух, смесва го с малсените пари и по вотрия маркуч след клапата постъпват в колекторите.

И двата маркуча излизат от капака, значи маслени пари, а не въздух. .
                  Значи не. Освен ако 1.6 не е с някакви фрапиращи разлики от 1.8 и 2.0
                  Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
                  ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
                  Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"

Comment

Именно по този, който е преди дроселовата клапа, си тече маслото и я пълни. Другият, който влиза след нея, е относително чист.

Comment

Именно по този, който е преди дроселовата клапа, си тече маслото и я пълни. Другият, който влиза след нея, е относително чист.
                      Ами ще тече ами. След като другия ти е запушен то избива през този. Но по рпинцип от там дърпа въздух на празни обороти. Махни маркуча който влиза след дросела, запали колата и вий от капака на клапаните дали духа. При мен имаше същия проблем, но се оказа, че самия маркуч се е разял от времето и се е затлачил от собствените си "карантии". Придухах после и сепаратора който е в капака на клапаните и клапанчето което е след роселовата клапа и вече нямам масло по дросела.

Само, че при мен никога не е харчила масл. Просто имаше леко омасляване.
                      Discover us on Facebook page - Maha LPS3000 DynoMachine

Comment

Проблемът вече е отстранен!

Вчера изчистих сепаратора по следния начин:
                        1. Продухване с пароструйка - без резултат
                        2. Наливане на капака на клапаните с препарат за измиване на двигатели и изчакване 15 мин - започна да се пени отвсякъде
                        3. Продухване с пароструйка - изхвърли парчета мръсотия подобни на мазут и дебелина около половин сантиметър
                        4. Отново наливане с препарат и изчакване в продължение на 1 час
                        5. Продухване с пароструйка - цялата автомивка стана леш

Следобед и направих 100 км планинско каране, като на изкачване по завойтe ''влизах с вратите напред", държах на около 5000 об.мин на 2-ра и 3-та предавка . Направо и намачках кокалите.

Резултатът беше нито веднъж изпушване и маслото не мръдна ни грам по щеката

Благодаря на колегите, които се включиха и дадоха съвет - JACOMMO, Old Fox, oem и най-вече за "support"-a на fade

Comment

Първоначално публикувано от fade Покажи съобщение
                          Здравейте колега
                          3 причина! Задръстен маслен сепаратор (намира се в капака на клапаните) Използвайте търсачката има доста писано по въпроса също имаше и снимки.
                          Знаеш ли името на темата, че нещо не я намирам
                          Alfa Romeo 156 2.0TS 16V 155 h.p. (ECU Remapped by OEM, TI 17" rims, Eibach Pro-Kit Springs, Polyurethaned, Denso Iridium) Landi LPGi sigpic

Comment

Вече може да се премести темата в раздел Технически Справочник
                            "BEAUTY IS NOT ENOUGH!"
                            Alfa Romeo 145 1.4 T.S 97 - EX
                            Opel Astra J GTC

Comment

Няма я и там
                              Alfa Romeo 156 2.0TS 16V 155 h.p. (ECU Remapped by OEM, TI 17" rims, Eibach Pro-Kit Springs, Polyurethaned, Denso Iridium) Landi LPGi sigpic

Comment

Working...
                              X